60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Zwangerschap aankondigen op je werk? Check deze 7 handige tips

Het is een bijzonder moment als je ontdekt dat je zwanger bent. Een spannende tijd breekt aan. Maar na de ontdekking komt ook al snel het besef dat je dit heugelijke nieuws wilt delen met familie en vrienden, maar uiteraard ook je werkgever. En dit kan soms best spannend zijn, omdat je niet altijd weet hoe je collega’s en werkgever zullen reageren. Daarom geven we je deze 7 handige tips en adviezen om dit gesprek zo soepel en positief mogelijk te laten verlopen. Succes!

 

  1. Kies het juiste moment

 

Wanneer is het een juist moment om het nieuws met je werkgever te delen? De meeste zwangere vrouwen wachten tot na het eerste trimester, want dit is toch wel een spannende periode waarin een miskraam sneller kan optreden. Als je in het eerste trimester veel of vaak last hebt van zwangerschapskwaaltjes die je werk beïnvloeden, zoals misselijkheid of vermoeidheid, dan kan het handig zijn om je werkgever eerder in te lichten.

 

  1. Informeer eerst je leidinggevende

 

Kies ervoor om eerst je leidinggevende op de hoogte te brengen van je zwangerschap, voordat je het nieuws met je collega's deelt. Vraag eventueel een privégesprek aan, zodat je op een rustige plek en ongestoord kunt praten. Zeker wanneer je nog niet wilt dat collega’s het horen.

 

  1. Wees voorbereid op vragen over verlof en planning

 

Bereid je voor op het gesprek met leidinggevende door na te denken over hoe je je zwangerschap wilt aankondigen en met welke vragen je zit en je mogelijk zult krijgen over je toekomstige zwangerschapsverlof en werkplanning.Hoewel het misschien nog vroeg lijkt, is het handig om alvast na te denken over hoe je je werkzaamheden wilt overdragen en welke afspraken je hierover wilt maken. Door open te communiceren, creëer je duidelijkheid en begrip. 

 

  1. Wees duidelijk over je behoeften

 

Elke zwangerschap is anders, en het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over eventuele aanpassingen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen blijven doen. Heb je bijvoorbeeld veel last van zwangerschapskwaaltjes die je in de weg kunnen zitten tijdens werkzaamheden, dan is het prettig om aangepast werk te kunnen uitvoeren. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot een aangepaste werkplek. Door dit tijdig aan te geven, geef je je werkgever de kans om de nodige maatregelen te treffen. Ook al heb je nog geen last van zwangerschapskwaaltjes, het is wel prettig om het er alvast met elkaar over te hebben. Dan komen jullie beiden niet voor verrassingen te staan en zijn jullie volop voorbereid op de eventuele situatie.

 

  1. Blijf positief en professioneel

 

Hoe blij je ook met het nieuws van je zwangerschap bent, blijf tijdens het gesprek kalm en begripvol. Er zullen dingen gaan veranderen die ook een werkgever op zich in moet laten werken. Wanneer je rustig, eerlijk en begripvol bent, zal dit bijdragen aan een positieve sfeer.Hoewel je hoopt op een positieve reactie, is het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende reacties van je werkgever. Sommige mensen reageren misschien enthousiast, terwijl anderen zich zorgen maken over de impact op het team. Probeer begripvol te zijn en eventuele zorgen weg te nemen door duidelijk te communiceren en oplossingen aan te dragen. Open communicatie is voor iedereen verhelderend.

 

  1. Deel het nieuws met je collega's

 

Na het gesprek met je leidinggevende kun je het nieuws delen met je collega’s. Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van het nieuws tijdens een teamvergadering, een teamuitje of stuur een persoonlijk berichtje of kaartje naar je collega’s. Houd hierbij rekening met de bedrijfscultuur en kies een manier die het beste bij jou en je werkplek past.

 

  1. Blijf open communiceren

 

Na de aankondiging is het belangrijk om open te blijven communiceren over hoe het met je gaat en hoe je je werk denkt te plannen tijdens je zwangerschap. Dit helpt om eventuele misverstanden onder collega’s te voorkomen en het zorgt ervoor dat zowel jij als je werkgever goed op de hoogte blijven van de situatie. Door open te blijven staan voor eventueel aangepast werk, zien je collega’s en werkgever dat je bereid bent om te werken en daarmee het teamgevoel in stand te houden.

 

Ga direct aan de slag!

 

Het aankondigen van je zwangerschap op je werk hoeft geen stressvolle gebeurtenis te zijn als je je goed voorbereidt en open communiceert. Ga direct aan de slag en bedenk je hoe je dit wilt aanpakken. Door het juiste moment te kiezen, je leidinggevende als eerste op de hoogte te brengen, en duidelijk te zijn over je behoeften en planning, kun je het gesprek op een positievemanier voeren. Vergeet niet om vooral te genieten van deze bijzondere tijd in je leven en vertrouw erop dat je dit samen met je werkgever en collega’s tot een goed einde kunt brengen. That’s the teamspirit!

>>>Lees meer interessante blogs

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »