Lekkere Vette Vis eten tijdens de Zwangerschap is Gezond!
Waarom het aan te raden is om vette vis te eten tijdens de zwangerschap
Vette vis eten heeft een gunstige invloed op ons gestel. Niet alleen voor volwassenen is het eten van vette vis gezond, maar ook voor kinderen speelt het eten van vette vis een belangrijke rol bij de ontwikkeling. Je kunt zelfs al tijdens de zwangerschap beginnen om de ontwikkeling van je kindje in je buik te stimuleren. We vertellen waarom het aan te raden is om vette vis te eten tijdens de zwangerschap.
Gezondheidsvoordelen
Het is belangrijk om vette vis te eten, zeker tijdens de zwangerschap. Het draagt namelijk bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby. Zelfs al in de buik. De omega 3 vetzuren die in vette vis zitten worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Het is dus een must om deze via de voeding binnen te krijgen om de ontwikkeling van de hersenen te stimuleren. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf is het van belang om regelmatig vette vis te eten. Het eten van vette vis heeft veel gezondheidsvoordelen: het zorgt er namelijk voor dat het concentratievermogen op peil blijft, het vermindert stress en bovendien zorgt het voor een goede werking van hart en bloedvaten.
Hoeveel vis en welke mag je eten tijdens de zwangerschap?
Je kunt gerust meerdere keren vette vis eten per week. Uiteraard tijdens de zwangerschap, maar ook daarvoor en daarna. Zelfs wanneer je borstvoeding geeft.
Eet vis niet rauw tijdens de zwangerschap! Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, maar zorg wel dat je het goed verhit! De volgende vissoorten mag je eten tijdens de zwangerschap, tenzij ze rauw zijn:
- ansjovis
- Atlantische makreel
- forelfilet
- kabeljauw
- haring
- sardines
- zalm
Vermijd de volgende vissoorten:
Niet alle soorten vis zijn aan te raden tijdens de zwangerschap, omdat sommige vissoorten een te hoge concentratie kwik bevatten. Dit kan juist schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. De volgende vissoorten worden afgeraden tijdens de zwangerschap:
- makreel
- tonijn
- zwaardvis
- paling
- snoek
- snoekbaars
- haai
- pangasius
LET OP: vacuüm verpakte vis kan de bacterie listeria bevatten. Eet ook geen rauwe vis, maar verhit vis optimaal.
Wat als je geen vis lust?
Geen probleem! Er zijn gelukkig andere methodes om de omega vetzuren binnen te krijgen, zonder dat je vis moet eten. Zo zijn er diverse supplementen verkrijgbaar, zelfs speciaal voor zwangere vrouwen. De visolie is apart verkrijgbaar, maar zit vaak ook al bij multivitamine supplementen in. Gebruik geen levertraan, deze bevat te veel vitamine A. Dit kan juist weer schadelijk zijn voor je ongeboren kindje en aangeboren afwijkingen veroorzaken.
Bron: Voedingscentrum