Hoera, je bent zwanger! Maar wat nu?
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het is een bijzonder moment en tegelijkertijd een spannende periode die aanbreekt. Maar na blijdschap van de positieve test komen er ook onzekerheden, nieuwe ontwikkelingen en veranderingen bij kijken. Wat moet je allemaal regelen? Waar moet je op letten en vooral hoe zorg je goed voor jezelf en je baby? We hebben een artikel voor je geschreven over de belangrijkste dingen waaraan je moet denken. Lees en laat je inspireren!
- Bevestig je zwangerschap bij de huisarts
Heb je zelf een zwangerschapstest gedaan en is deze positief? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen nog een extra test afnemen om je zwangerschap officieel te bevestigen. Daarnaast kunnen ze je precies informeren wat de vervolgstappen zijn zodat je goed voorbereid te werk kunt gaan. De zoektocht naar een verloskundigenpraktijk is hiermee begonnen.
- Maak een afspraak voor een echo
Heb je een verloskundigenpraktijk gevonden, dan is het raadzaam om een eerste echo afspraak te maken. Rond de 8 à 10 weken vindt meestal de eerste echo plaats. Dit is een bijzonder moment waarop je je baby voor het eerst kunt zien. Tijdens de echo wordt ook bepaald hoe ver je precies bent in je zwangerschap en wat de uitgerekende datum is. Spannend en superleuk tegelijk!
>>>Alles wat je wilt weten over een eerste bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog
- Kies een passende zorgverzekering
Je krijgt tijdens je zwangerschap te maken met extra zorgkosten. Denk hierbij aan het maken van een echo, bloedonderzoeken, extra aanvullende onderzoeken en eventueel een bevalling in het ziekenhuis. Controleer of je zorgverzekering alles dekt wat je nodig hebt en overweeg om aanvullende verzekeringen af te sluiten als dat nodig is. Denk ook aan de nazorg, zoals kraamhulp na de bevalling.
- Zorg goed voor jezelf
Zwanger zijn betekent extra belasting van je lichaam, dus het is raadzaam om goed voor jezelf te zorgen tijdens je zwangerschap. We hebben een aantal belangrijke tips voor je:
- Stop met roken en drink geen alcohol.
- Eet gezond en gevarieerd, met voldoende vitamines en mineralen.
- Vermijd rauw vlees, rauwe vis, ongepasteuriseerde kaas en andere producten die schadelijk kunnen zijn voor je baby.
- Beweeg regelmatig op een rustig tempo en luister goed naar je lichaam. Het mag geen zware training zijn; zwemmen, een rondje wandelen of fietsen behoort ook tot beweging.
- Kies voor comfortabele zwangerschapskleding en gun jezelf een nieuwe outfit. Dit geeft je zelfvertrouwen een boost en laat je stralen.
Twijfel je over bepaalde dingen die je wel of niet moet/mag doen tijdens je zwangerschap? Je verloskundige of huisarts kan je meer advies geven over wat je wel en niet mag doen.
- Informeer naar een zwangerschapscursus
Verdiep je ook eens in zwangerschapsgym, -yoga of andere cursussen. Deze cursussen bieden vele voordelen voor je gezondheid en kunnen helpend zijn om je goed voor te bereiden op de bevalling. Kies een zwangerschapscursus die het best bij jou past!
- Regel je zwangerschapsverlof
Ben je werkzaam voor een werkgever, dan heb je recht op zwangerschapsverlof van minimaal 16 weken. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden en geef op tijd door wanneer je verlof wil laten ingaan. Uiteraard hoef je dit niet eerder te doen dan 12 weken, maar zorg wel dat je op tijd je werkgever informeert over je zwangerschap.
- Begin met een babyuitzetlijst
Na al het regelwerk is het ook leuk en handig om je in de praktische kant te verdiepen. Het is nooit te vroeg om na te denken over wat je allemaal nodig hebt voor de komst van je baby. Maak bijvoorbeeld een babyuitzetlijst:
- Babykamer
- Babykleertjes
- Luiers en verzorgingsproducten
- Een kinderwagen of draagzak
- Een autostoeltje
- Babybox
Het kan handig zijn om alvast een lijst te maken en de aanschaf over de maanden te spreiden. Zo heb je niet alle uitgaven in een keer, want het kan behoorlijk oplopen.
- Informeer naar kinderopvang
Wil je na je verlof weer aan het werk gaan? Dan is het slim om op tijd na te denken over hoe je de kinderopvang voor je kindje wilt regelen. Veel crèches hebben wachtlijsten, dus inschrijven is vaak nodig zodra je weet dat je zwanger bent. Wil je liever mensen om je heen vragen, zoals je zusje, moeder of schoonmoeder? Begin daar dan ook op tijd mee, zodat zij ook hun voorbereidingen kunnen treffen.
- Betrek je partner
Zwanger zijn doe je niet alleen, dit doe je samen met je partner! Ook al draag jij de baby in je buik, betrek je partner bij afspraken, echo’s en de voorbereidingen. Het is veel leuker en vooral heel bijzonder om deze periode samen te beleven.
- Geniet samen van deze bijzondere tijd
Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Het kan overweldigend zijn met alles wat je moet regelen en wat er op je af komt, maar vergeet niet om af en toe stil te staan bij wat er allemaal gebeurt. Maak een fotoboek met foto’s van je groeiende buik, schrijf je zorgen en gedachten op in een dagboek en vergeet momenten van ontspanning niet te plannen.
Tot slot
Zwanger zijn brengt veel bijzondere momenten met zich mee, maar het is ook een tijd om te genieten en vooruit te kijken naar wat komen gaat. Pak op tijd je rustmomenten en roep hulp in als je het nodig hebt. Probeer vooral te genieten en voor je het weet, ben je klaar om je kleintje in je armen te sluiten!
>>>Lees ook: Alles wat je wilt weten over het voelenbewegen en schoppen van je baby