60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Alles wat je wilt weten over een eerste bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog

Als je voor de eerste keer zwanger bent, kan het best spanend zijn om een verloskundige of gynaecoloog te bezoeken. Maar maak je geen zorgen, het is een belangrijke stap in je zwangerschap, die iedere zwangere vrouw zal beleven. Om je voor te bereiden op het eerste bezoek, en om je vooral gerust te stellen, geven je de volgende informatie die je kunt verwachten bij een eerste bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog.

 

  1. Wees niet bang om vragen te stellen

 

Een eerste bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog draait om de gezondheid van jou en je kindje.Tijdens een eerste afsprak kun je al je vragen en zorgen bespreken. Schrijf vooraf punten op die je wilt vragen en/of misschien nog niet duidelijk zijn. Niets is te gek om te vragen, en zeker bij een eerste afspraak is het heel normaal om opheldering te vragen.

>>>15 vragen voor je verloskundige

 

  1. Ken je medische geschiedenis

 

Het is belangrijk voor een verloskundige of gynaecoloog om je medische geschiedenis te weten. Zorg dat je op de hoogte bent van je medische geschiedenis om een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan je menstruatiegeschiedenis, eventuele eerdere zwangerschappen of miskramen, chirurgische ingrepen, medicatieen eventuele erfelijke aandoeningen in de familie. Een compleet overzicht helpt de zorgverlener om je de beste zorg te bieden en rekening te houden met bepaalde gebeurtenissen en gevoelens.

 

  1. Neem belangrijke documenten mee

 

Als je een afspraak hebt gemaakt, spreekt het voor zich dat je er op tijd bent. Neem alle belangrijke documenten mee, zoals je identiteitsbewijs, verzekeringsinformatie, en eventueel medische dossiers of andere belangrijke zaken. Dit geeft de zorgverlener een goed beeld en duidelijke informatie om je verder te helpen.

 

  1. Wees voorbereid op lichamelijk onderzoek

 

Een verloskundige of gynaecoloog kan ervoor kiezen om een lichamelijk onderzoek uit te voeren als dit noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een bekkenonderzoek, een uitstrijkje, of een echografie zijn. Dit kan, zeker wanneer dit de eerste keer is, wat ongemakkelijk aanvoelen. Maar onthoud wel dat het een belangrijk onderdeel is van het evalueren van je gezondheid en je zwangerschap.Vind je bepaalde dingen of onderzoeken spannend, geef dit vooraf goed aan, zodat ze rekening kunnen houden met de situatie. De spanningen zijn overigens heel normaal, zeker bij een eerste afspraagoogle.k. Tip: trek comfortabele (zwangerschaps)kleding aan die je gemakkelijk uit kunt trekken of kunt verplaatsen.

 

  1. Luister naar je lichaam en gevoel

 

Als iets niet goed voelt, of als je je zorgen maakt, wees dan open en eerlijk tegen je verloskundige of gynaecoloog. Vertrouw op je lichaam en gevoel en wees niet bang om door te vragen of om opheldering te vragen. Een goede zorgverlener zal altijd de tijd nemen om naar je te luisteren en je gerust te stellen. Zeker tijdens een eerste afspraak zijn hulpverleners zich daar echt van bewust. Schroom niet om hulp te vragen en je gevoel en onzekerheden te uiten.

 

  1. Maak plannen en wensen bespreekbaar

 

Het is handig om eventuele plannen en wensen bespreekbaar te maken met je verloskundige of gynaecoloog. Dit geeft de hulpverleners de mogelijkheid om je advies op maat te geven over bijvoorbeeld een geboorteplan, prenatale zorg, anticonceptie, of leefstijlveranderingen die je gezondheid kunnen bevorderen tijdens je zwangerschap. Door plannen bespreekbaar te maken, kun je samen tot mooie afspraken en inzichten komen. Maar weet wel dat een verloskundige of gynaecoloog altijd met oogpunt op jouw gezondheid en dat van je (ongeboren of geboren) kindje handelt. Soms kan het zijn dat bepaalde plannen of wensen komen te vervallen wanneer de gezondheid en/of andere factoren daar specifiek om vragen. Wees dus, zover het lukt, flexibel in je plannen en wensen.

 

  1. Neem iemand mee bij een eerste afspraak

 

Als je nerveus bent over je eerste bezoek, overweeg dan om je partner, een vertrouwde vriend/vriendin of familielid mee te nemen. Het is fijn als iemand je kan helpen om je op je gemak te voelen en je te steunen. Zorg er wel voor dat je je comfortabel voelt bij hun aanwezigheid tijdens eventuele gevoelige gesprekken of onderzoeken.

 

  1. Blijf rustig en positief

 

Een bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog is een belangrijke stap in het zorgen voor je gezondheid tijdens je zwangerschap. Onthoud dat elke vraag, elk onderzoek, en elke handeling erop gericht is om jou te ondersteunen in je gezondheid en dat van je ongeboren baby. Door rustig en positief te zijn en goed voor jezelf te zorgen, draag je bij aan een fijne zwangerschap.

 

Maak een afspraak!

 

Met de juiste voorbereiding, goede communicatieen een positieve en rustige houding, maak je van deze ervaring een hele bijzondere en fijne ervaring waar je later goed op terug kunt kijken. Vertrouw op jezelf, stel vragen, en wees niet bang om voor jezelf op te komen. Geniet van een fantastische ervaring!

>>>Lees meer interessante en informatieve blogs

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »