60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

8 tips om je baby te voeden in het openbaar

Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, voeden in het openbaar kan soms wat ongemakkelijk voelen. Misschien nog iets ongemakkelijker als je borstvoeding geeft. Zeker in het begin is het even wennen om je baby in verschillende openbare ruimtes te voeden. Soms is het niet anders, maar het kan ook juist heel praktisch zijn om je baby te laten wennen aan het voeden in andere ruimtes. We hebben 8 tips om je baby te voeden in het openbaar, zodat niet alleen je baby, maar ook jij je op je gemak voelt. Je zult ervaren dat het niet alleen praktisch is, maar zelfs ook intiem kan zijn.

 

  1. Kies een (voor jou) comfortabele plek

 

Het belangrijkste uitgangspunt is natuurlijk dat jij je op je gemak voelt op een comfortabele plek. Dit kan een rustig hoekje zijn in een restaurant, maar het kan ook een lekker zitje in een park of koffietentje zijn. Het maakt niet uit waar je gaat zitten, als jij je er maar prettig voelt. Wist je dat er zelfs openbare plekken zijn waar ze voedingsruimtes beschikbaar stellen om in alle rust en privacy te voeden? Je kunt, op de locaties waar je wilt voeden, altijd even vragen of ze zo’n ruimte hebben. 

 

  1. Draag de juiste kleding en voedingsbeha

 

Het dragen van comfortabele kleding, waarbij je gemakkelijk je borst gedeeltelijk kunt ontbloten, is een must bij het geven van voeding aan je baby. Een shirt of blouse met knoopjes die je gemakkelijk los kunt maken, zonder dat je hele shirt of blouse uit hoeft te doen, is wel zo handig. Je kunt natuurlijk voorlopig ook nog je zwangerschapsmode dragen. Kies ook voor een comfortabele voedingsbh die je gemakkelijk open kunt maken met drukknoopjes. Er zijn zelfs ook speciale voedingsponcho’s of -doeken waarmee je je borsten kunt bedekken voor meer privacy. 

 

  1. Openbaar voeden is beschermd door de wet

 

Gelukkig is in Nederland, en veel andere landen, het recht om borstvoeding te geven in het openbaar beschermd door de wet. Je hoeft je dus niet ongemakkelijk te voelen als je denkt dat iets doet wat niet mag. Dit kan wellicht bijdragen aan een ontspannen sfeer.

 

  1. Oefening baart kunst

 

Zeker in het begin kan het best lastig en vooral ongemakkelijk zijn om je baby te voeden in het openbaar. Dat is natuurlijk heel logisch, want je moet het even onder de knie krijgen voordat je in alle rust je kindje kunt voeden. Oefening baart kunst, dus oefen eens bij een vriendin in huis die ook net een kleintje heeft gekregen, of ga eens op ontdekking in de buurt waar je een rustig plekje kunt vinden om te voeden. Een goede voorbereiding scheelt enorm en zorgt dat je het snel onder de knie krijgt.

 

  1. Houd je energie en vochtbalans op peil

 

Als je borstvoeding geeft is het wel zo handig om wat te eten en drinken bij je te hebben om je energie en vochtbalans op peil te houden. Het geven van borstvoeding vraagt de nodige energie van je lichaam en dit moet je natuurlijk wel weer aanvullen. Zorg dat je altijd iets te eten en drinken bij je hebt wanneer je onderweg bent en je kindje wilt voeden.

 

  1. Negeer negatieve reacties

 

Er zijn helaas altijd mensen die het nodig vinden om te kijken of zelfs vervelende reacties willen geven. Probeer je er vanaf te sluiten, zeker als je aan het voeden bent. Stress kan ervoor zorgen dat het voeden niet soepel verloopt en misschien zelfs zorgt voor onrust voor jezelf en je kindje. Probeer vervelende blikken te ontwijken en negatieve reacties van anderen naast je neer te leggen en focus je op je baby. Dat is het enige wat belangrijk is. Gelukkig vinden de meeste mensen het helemaal niet gek of erg om te zien en hebben er misschien zelfs zelf wel ervaring mee.

 

  1. Voeden met de fles in het openbaar

 

Ook het geven van flesvoeding in het openbaar kan soms lastig zijn. Je moet de juiste spullen van huis meenemen, zoals een fles, voeding en water. Veel ouders kiezen voor flesjes met vooraf afgemeten poedermelk en nemen een thermoskan met heet water mee om onderweg de fles klaar te maken. Gelukkig kun je op veel plekken, zeker in koffietentjes en restaurants, je flesje warm laten maken. Dit hebben ze vaker bij de hand en is dus helemaal niet gek om te vragen.

 

  1. Voeden met een goede houding

 

Een goede lichaamshouding is van belang bij het geven van voeding aan je kindje. Je kindje merkt het wanneer je zelf ontspannen bent, en je hebt zelf ook profijt van een goede houding. Het kan soms best even duren voordat je kindje de borst of fles leeg heeft, een comfortabele houding is dan absoluut een must.

 

Voeden in het openbaar is meer dan alleen praktisch

 

Denk er ook aan dat baby’s vaak hun eigen timing en ritme hebben, waardoor je kindje soms geen zin heeft om te drinken op het moment dat jij het verwacht. Probeer daarom altijd wel een beetje flexibel te zijn en je aan te passen aan de behoeften van je baby, want dat geeft rust en ontspanning. Met de juiste voorbereiding en een flinke dosis zelfvertrouwen, kun je ervoor zorgen dat jij en je baby comfortabel en ontspannen zijn op het moment van voeden, op welke plek dan ook. Probeer er juist ook van te genieten, het is niet alleen praktisch maar ook heel bijzonder en mooi!

>>> Lees ook: voor- en nadelen van borstvoeding

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »