15 vragen voor je verloskundige
Je beseft het je misschien niet altijd, maar in Nederland is de verloskundige zorg goed geregeld.
Op de websites vind je vaak al veel informatie, maar toch kan het handig zijn om je op het eerste bezoek aan de verloskundige voor te bereiden door vooraf te bedenken welke vragen je allemaal hebt. Om je daarbij te helpen zetten wij er een aantal voor je op een rijtje:
1. Hoe lang ben je al verloskundige?
Bij mijn eerste bevalling had ik een verloskundige die al meer dan twintig jaar in het vak zat en dus het klappen van de zweep wel kende. Bij de geboorte van de jongste had ik een hele jonge verloskundige die wat modernere opvattingen had. Bij beide had ik een goed gevoel. Probeer te luisteren naar dat gevoel!
2. Hoeveel bevallingen doe je per maand?
Hiermee kun je de ervaring van iemand afmeten, maar ook haar beschikbaarheid en dus de kans dat je met een van haar collega's (in geval van een groepspraktijk) te maken krijgt.
3. Heb je vakantie gepland?
Kies je specifiek voor die ene verloskundige? Check dan even of ze ook aanwezig is rondom jouw uitgerekende datum.
4. Wie is je backup?
Krijg je mogelijk bij de bevalling met een andere verloskundige te maken dan is het prettig om ook daar even kennis mee te kunnen maken.
5. Werken jullie samen met doula’s?
Kun je, om wat voor reden dan ook, wel wat extra support gebruiken in de aanloop naar en tijdens je bevalling? Dan kan een doula voor jou een goede oplossing zijn.
6. We willen graag een thuisbevalling / badbevalling / lotusbevalling kan dat?
Natuurlijk weet je van tevoren nog niet hoe je bevalling zal verlopen. Wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde manier van bevallen, bespreek deze dan. Niet iedere verloskundige doet bijvoorbeeld badbevallingen.
7. Wat zijn voor jullie redenen om me door te verwijzen naar een gyneacoloog?
Natuurlijk word er veel gewerkt aan de hand van protocollen, toch kan het antwoord op deze vraag per verloskundige nog verschillen
8. Hebben jullie ervaringen met het draaien van baby’s?
De meeste baby's liggen tegen het einde van je zwangerschap keurig met het hoofdje naar beneden. Een enkeling ligt in stuit. Sommige verloskundigen kunnen je dan helpen om het kindje te draaien.
9. Hoe verloopt de nazorg.
Je staat hier misschien nog niet bij stil, maar als je kindje geboren is verleent de verloskundige ook nazorg. Fijn om te weten hoe deze geregeld is.
10. Kan ik een geboortefotograaf bij mijn bevalling hebben?
Steeds meer ouders kiezen er voor om die eerste mooie momenten met hun baby vast te laten leggen door een geboortefotograaf. Overleg wel even met je verloskundige of deze hiermee akkoord gaat.
11. Ik heb in het verleden nare ervaringen met … Hoe ga je daar mee om?
We hopen natuurlijk van harte dat dit voor jou niet van toepassing is, maar als je nare ervaringen hebt gehad op welk vlak dan ook, kan het goed zijn om daar je verloskunidge over in te lichten zodat ze rekening kan houden met je gevoelens of angsten.
12. Welke pijnbestrijding kun je adviseren?
Heb jij al nagedacht of je pijnbestrijding wilt en in welke vorm. Bespreek dit met je verloskundige.
13. Hoe communiceer je het liefst (telefoon, e-mail, sms, whatsapp)
Goed om te weten, zo weet je meteen welk nummer jij én je partner meteen even moeten opslaan in je telefoon. Niets zo vervelend dan om in geval van een calamiteit dat nummer nog op te moeten zoeken.
14. Werken jullie met een geboorteplan?
In een geboorteplan beschrijf je al jouw wensen en verwachtingen rondom jouw bevalling. Op deze manier zijn alle hulpverleners hiervan op de hoogte.
15. Mogen er naast mijn partner ook anderen bij de bevalling aanwezig zijn?
Wil jij naast je partner en de versloskundige meer mensen bij bevalling aanwezig. bespreek ook dit even met je verloskundige.
Uiteraard is deze lijst niet volledig. Welke aspecten vind jij belangrijk voor de keuze van je verloskundige of wat had jij graag van te voren geweten?
We horen het graag!